Färsk fisk direkt hem till din dörr. Vår leveranstid är 1-3 dagar inom Stockholm

Vitlökslax med rostade tomater

För 4 personer

INGREDIENSER


Vitlökslaxen:
  • 4 st laxfiléer
  • 4 st vitlöksklyftor
  • Saft från 1 citron
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja
Potatispurén
  • 800 g potatis
  • 4 msk smör
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • Salt 
Ugnsrostade tomater och lök
  • 12 st körsbärstomater
  • 2 st gullökar
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Färsk rosmarin

INSTRUKTIONER

  • Förvärm ugnen till 200 grader.
  • Börja med att förbereda potatispurén. Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka sedan i saltat vatten tills den är mjuk och går lätt att mosa. När potatisen är klar, häll av vattnet och lägg tillbaka potatisen i kastrullen.
  • Tillsätt smör och mjölk eller grädde i kastrullen med potatisen. Mosa potatisen med en potatismosare eller en stavmixer tills den är slät och krämig. Smaka av med salt efter smak. Håll varm.
  • Skär löken i fyra delar och placera med tomaterna och hälften av rosmarinen på en ugnsplåt. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugnen i cirka 20-25 minuter.
  • Under tiden, förbered vitlökslaxen. Lägg laxfiléerna på en ugnsfast form. Blanda finhackad vitlök, citronsaft, salt, peppar och lite olivolja i en skål. Pensla laxfiléerna med blandningen.
  • Grilla laxen i ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills den är genomstekt och har fått fin färg.
  • När allt är klart, servera vitlökslaxen med potatispurén och ugnsrostade tomater och lök.
  • Garnera med resten av den färska rosmarinen om så önskas.