Fri leverans i hela Stockholm!
Färsk fisk direkt hem till din dörr.

Stekt torsk med vitsparris och vitvinsås   


En elegant och smakrik fiskrätt med krispig potatis, mjuk vit sparris och en silkeslen vitvinssås – perfekt för en festlig middag.

​​​​​​​För 4 person

INGREDIENSER

  • 4 st bitar torskfilé (ca 150-200 g per bit)
  • 4-5 st potatisar
  • Salt och peppar
  • Smör 
  • Olivolja
  • Färska örter (tex rosmarin, basilika)
  • Gurka (tunt skivad)
Vit Sparris:
  • 12-16 vita sparrisar
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk smör
Vitvinssås:
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 msk citronsaft
  • Salt och vitpeppar

INSTRUKTIONER


Tillagning av sparris:
  • Skala sparrisen med en potatisskalare, börja under knoppen och arbeta dig nedåt. Skär av den nedre, träiga delen.
  • Koka upp vatten med salt, socker och smör i en stor kastrull. Lägg ner sparrisen och låt sjuda i 10-15 minuter tills den är mjuk men har lite tuggmotstånd.
  • Håll sparrisen varm tills servering.
Tillagning av torsk:
  • Hetta upp smör i en stekpanna på medelhög värme.
  • Stek torsken i cirka 3-4 minuter per sida tills den är gyllene och genomstekt, krydda med salt och peppar.
  • Ta av från värmen och låt vila några minuter innan servering.
Tillagning av vitvinssås:
  • Fräs schalottenlöken i smör på medelhög värme tills den är mjuk och genomskinlig.
  • Tillsätt vitt vin och låt reducera till hälften.
  • Häll i fiskbuljongen och reducera igen.
  • Tillsätt grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar något.
  • Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
Tillagning av potatis: 
  • Skala potatisen och skiva den tunt, gärna med en mandolin.
  • Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna.
  • Lägg i potatisskivorna och stek på medelvärme tills de är gyllene och krispiga, cirka 3-5 minuter per sida.
  • Krydda med salt och peppar.
Servering:
  • Lägg upp en bit stekt torsk på varje tallrik.
  • Placera den vita sparrisen bredvid fisken.
  • Skeda över den varma vitvinssåsen.
  • Servera med de tunt skivade, krispiga potatisskivorna.
  • Toppa med färska örter och tunt skivad gurka.
Njut av denna eleganta och smakrika rätt som kombinerar delikata smaker av vitvinssås med den mjuka texturen av torsk och vit sparris!