Fri leverans i hela Stockholm!
Färsk fisk direkt hem till din dörr.

Lyxig hummersoppa

Den här lyxiga och krämiga hummersoppa är perfekt för en festlig middag eller en speciell tillställning.


För 4 personer

INGREDIENSER

  • 2 st humrar, kokta och urplockade (ca 500 g kött totalt)
  • 2 msk smör
  • 1 st gullök
  • 2 st selleristjälkar
  • 2 st morötter
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk hummerfond
  • 5 dl fiskbuljong (eller vatten och 2 fiskbuljongtärningar)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 dl smetana
  • En skvätt cognac (valfritt, för extra lyxig smak)
  • Salt och peppar
  • Färsk persilja eller dill för garnering
Förberedelse: 20 minuter
Tillagning: 40 minuter
Total tid: 1 timme

INSTRUKTIONER


Förbered hummerköttet:
  • Plocka ur hummerköttet och hacka det i bitar. Spara några större bitar till dekoration av soppan och ställ resten åt sidan. Om du har hummerhuvuden och skal, spara dem för att koka en extra fond.
Fräs grönsakerna:
  • Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken, sellerin, morötterna och vitlöken. Stek tills grönsakerna är mjuka.
Tillsätt tomatpuré:
  • Blanda ner tomatpurén och låt den steka med. Detta hjälper till att fördjupa smakerna och ge en rikare färg till soppan.

Fond:
  • Häll i det vita vinet och låt det koka upp för att reducera något. Tillsätt hummerfonden och fiskbuljongen och låt det sjuda på låg värme i 15-20 minuter så att smakerna kan blandas och soppan tjocknar lätt.
Mixa soppan:
  • Använd en stavmixer för att mixa soppan slät. 
Tillsätt grädde och hummerkött:
  • Rör ner vispgrädden och hälften av hummerköttet i soppan. Låt soppan sjuda försiktigt i ytterligare 5-10 minuter tills hummerköttet är genomvarmt. Smaka av med salt, peppar och en skvätt cognac för extra smak, om så önskas.
Smält smetana:
  • Värm smetanan försiktigt i en kastrull tills den blir lättflytande, men se till att den inte kokar.

Servering:
  • Häll upp soppan i skålar och toppa med de sparade större bitarna av hummerköttet. Garnera med färska örter som persilja eller dill. Ringla över den smälta smetanan för en vacker och krämig presentation.

Servera gärna med nybakat bröd eller en sallad vid sidan för att fullända måltiden. Smaklig måltid!