Smaka på en klassisk favorit med saftig hälleflundra serverad med den krämiga och smöriga Sandefjordsåsen. En enkel men elegant middag som alltid imponerar!
För 4 personer
INGREDIENSER
4 st hälleflundrafiléer (ca 150-200 g vardera)
Salt och svartpeppar
Citronsaft
1 knippe sparris
Rimlag:
1 liter vatten
1/2 dl salt
Sandefjordsåsen:
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
100 g smör
1 msk citronsaft
2 msk hackad gräslök
Salt
Förberedelse: 15 minuter (+1 timme för rimning) Tillagning: 25 minuter Total tid: 1 timme och 40 minuter
INSTRUKTIONER
Förbered rimlagen: Koka upp vattnet och rör i saltet tills det löst sig helt. Låt rimlagen kallna helt och lägg sedan hälleflundrafiléerna i lagen. Låt fisken rimmas i kylskåpet i 1 timme. Detta gör fisken extra saftig och smakrik.
Förbered ugnen: Värm ugnen till 125 grader.
Stek hälleflundran: Efter rimningen, ta upp fisken ur lagen och torka den lätt. Stek dem i smör på båda sidor på hög värme tills de får en gyllene färg, cirka 1-2 minuter per sida.
Baka i ugnen: Lägg den stekta hälleflundran i en ugnsform och baka i ugnen tills fisken når en innertemperatur på 44 grader, vilket tar cirka 15 minuter beroende på tjockleken på filéerna. Ta ut och låt sedan vila till ca 48 grader.
Förbered sparrisen: Skär bort de träiga ändarna på sparrisen och stek den sedan i lite smör tills den blir krispig och gyllene. Krydda med lite salt efter smak.
Gör Sandefjordsåsen:
Koka upp grädden i en liten kastrull.
Vispa i crème fraîche och låt det koka upp igen.
Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret, lite i taget, tills såsen är tjock och krämig.
Smaka av med citronsaft och salt, och rör till sist ner hackad gräslök.
Servera hälleflundran med sandefjordsåsen tillsammans med sparrisen. Klyftpotatis eller potatismos passar utmärkt till detta recept. Smaklig måltid!
Om oss
Vi är en av Stockholms största hemleverantörer av fisk och skaldjur. Med flera tusen nöjda kunder erbjuder vi alltid exemplarisk service till kunderna och den allra högsta kvalitén på varorna.