Färsk fisk direkt hem till din dörr. Vår leveranstid är 1-3 dagar inom Stockholm

Hälleflundra med bakade tomater

För 4 personer

INGREDIENSER


För hälleflundran:
  • 4 st hälleflundrafiléer (150-200g st)
  • 2 msk smör
  • Färsk dill och persilja för garnering
  • 1 liter vatten (rimlag)
  • 1/2 dl salt (rimlag)
För vitvinssåsen:
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och svartpeppar
För bakade tomater:
  • 10-12 st körsbärstomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar 

INSTRUKTIONER

  • Förvärm ugnen till 200 grader.
  • Förbered hälleflundran genom koka upp 1/2 dl salt och 1 liter vatten till rimlagen och låt det kallna helt. Lägg hälleflundran i lagen och låt stå kallt en timme.
  • Värm smör i en stekpanna på medelhög värme. Stek hälleflundran i cirka 3-4 minuter på varje sida, eller tills den är genomstekt och har fått fin färg. Ta bort från värmen och täck över för att hålla varmt.
  • För vitvinssåsen, i en separat kastrull, smält smöret över medelhög värme. Tillsätt vetemjölet och rör om till en jämn pasta. Häll i vitt vin och låt det koka i cirka 2 minuter för att reducera alkoholen.
  • Tillsätt fiskbuljong och grädde i kastrullen och rör om. Låt såsen koka upp och sedan sjuda tills den tjocknar något. Smaka av med salt och svartpeppar
  • Dela tomaterna och lägg på en ugnsfast form. Strö över finhackad vitlök och ringla över lite olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Baka i ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills tomaterna är mjuka och börjar karamellisera runt kanterna.
  • När allt är klart, arrangera hälleflundran på tallrikar, häll över vitvinssåsen och servera med bakade tomater. Garnera med färsk dill och persilja.