Fri leverans i hela Stockholm!
Färsk fisk direkt hem till din dörr.

Gös med pestotäcke


För 4 personer

INGREDIENSER

  • 4 st gösfiléer (ca 150 g var alt. 2 st stora 300 g)
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Smör för stekning
  • 1 st citron (till servering)
  • 1/2 st purjolök
  • 4 st tomater
Pestotäcke:
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 1 dl riven parmesanost
  • Saften från 1/2 citron
  • 1 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 35 minuter

INSTRUKTIONER


Förbered pestotäcket:
  • Förvärm ugnen till 200°C.
  • I en matberedare, kombinera färsk basilika, skalade vitlöksklyftor, pinjenötter, riven parmesanost, citronsaft och olivolja. Mixa till en slät pesto. Om blandningen känns för tjock, tillsätt lite extra olivolja.
  • Smaka av peston och justera kryddningen med salt och svartpeppar efter smak.
Förbered gösfiléerna:
  • Torka av gösfiléerna med hushållspapper. Krydda dem på båda sidor med salt och svartpeppar.
  • Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och smält smör. Stek gösfiléerna i ca 2–3 minuter per sida tills de fått en gyllene yta men fortfarande är något råa i mitten (de tillagas färdigt i ugnen).
  • Placera de stekta filéerna i en ugnsfast form.
Gratinering:
  • Bred ett generöst lager av pesto över varje gösfilé.
  • Skiva purjolöken och halvera tomaterna. Lägg dem runt gösfiléerna i formen.
  • Gratinera i ugnen i ca 8–10 minuter, eller tills pestotäcket har fått en lätt gyllene färg och blivit lite bubbligt.
Servering:
  • Ta ut formen ur ugnen och låt gösfiléerna vila någon minut.
  • Servera med citronklyftor för att pressa över fisken och eventuellt med tillbehör som potatis, sallad eller ris.

För en krämigare pesto kan du lägga till en liten skvätt grädde eller crème fraîche innan du brer på pestotäcket. Du kan även rosta pinjenötterna lätt i en torr panna innan du mixar dem för att få fram mer smak.​​​​​​​