Fri leverans i hela Stockholm!
Färsk fisk direkt hem till din dörr.

Fjällröding med hollandaise

Smaka på den delikata kombinationen av fjällröding, tillagad till perfektion och serverad med en uppfriskande hollandaisesås. En rätt som tar din smakupplevelse till nya höjder!


För 4 personer

INGREDIENSER

  • 2 st stora filéer av fjällröding (ca 400 g vardera)
  • 1 st rödbeta
  • 1 st polkabeta
  • 1 st morot
  • 200 g kantareller (eller annan svamp)
  • 1 kruka bladsallad
  • 100 g lingon (frysta eller färska)
  • 50 g smör (till stekning)
  • Salt
  • Svart- och vitpeppar efter smak
Hollandaisesås:
  • 250 g smör
  • 2 st stora äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • Salt efter smak
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 30–35 minuter
Total tid: 45–50 minuter

INSTRUKTIONER


Förberedelse av Fjällröding:
  • Sätt ugnen på 175 °C.
  • Placera fjällrödingfiléerna med skinnsidan nedåt på en bakplåt eller i en ugnssäker form. Krydda generöst med salt, vitpeppar och svartpeppar. Tillsätt en smörklick ovanpå för extra smak.
  • Baka rödingen i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter, eller tills innertemperaturen når 50 °C. Håll ett öga på fisken så att den inte bränns i kanterna.
Alternativ: Rödingen kan även stekas i en stekpanna på medelhög värme med rikligt med smör. Stek skinnsidan uppåt först, vänd efter någon minut och häll smör över fisken tills den är genomstekt (ca 6–8 minuter totalt).

Förberedelse av Hollandaisesås
  • Smält smöret och låt det stå och svalna något.
  • I en värmetålig skål, vispa samman äggulorna med citronsaft och vatten. Värm blandningen i en kastrull över låg värme (ca 66 °C) och vispa hela tiden för att förhindra att äggen koagulerar.
  • När äggblandningen når rätt temperatur, tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under konstant omrörning. Fortsätt vispa tills såsen blir tjock och blank. Smaka av med salt.
Tillbehör
  • Skala och skär rödbeta, polkabeta och morot i tunna skivor. Smörstek dem i en panna med 1 msk smör på medelhög värme i ca 5–7 minuter. Tillsätt kantarellerna under de sista 3 minuterna av stekningen och salta efter smak.
  • Servera den bakade eller stekta fjällrödingen tillsammans med de smörstekta grönsakerna. Toppa med lingon.

Tips för en elegant touch  är att rulla ihop långa längder av morötterna till rosliknande figurer; det ger en vacker presentation och imponerar verkligen vid servering!