Pocherad torsk 

Ingredienser för 4 personer:
4 st torskryggfiléer
3 msk salt
100g smör
4 msk riven pepparrot
Potatis

Gör så här:

  1. Koka upp vatten häll i rikligt med salt, sänk värmen och lägg i den frysta torskryggen. Låt sjuda i ca 15 minuter eller till innertemperatur 50° grader. (Upptinad torsk sjuds i ca 6-8 minuter.)
  2. Koka potatis.
  3. Ta upp torsken med en hålslev och tryck försiktigt ur vatten från torskryggen och servera med kokt potatis, smält smör och riven pepparrot.

Lax 

  1. Lägg laxen på plåt eller ugnssäker form med valfri marinad/kryddning.
  2. Tillaga den tinade laxen mitt i ugnen på 175°C-200°C beroende på ugn i ca 12-15 minuter. Är laxen djuptfryst tar det ca 20-25 minuter. Baka tills laxen är ljusrosa inuti.
  3. Går även utmärkt att grilla laxen med skinnsidan mot gallret.


Tips på marinad/kryddning:

  •  Endast salt och vitpeppar
  • Grillkrydda och chiliflakes
  • Riven ingefära, salt och vitpeppar
  • Pestotäcke
Servera med valfri tillagning av potatis, ris eller sallad


Rimmad skreitorsk

Ingredienser för 4 personer:
800-1000g torskrygg (1 bit per person 200-250g)
4 msk salt
2 tsk socker
1 liter vatten
800g potatis
100g sockerärtor
100g sparris
100g smör

Gör så här:

  1. Blanda salt, socker och kallt vatten. Lägg ner torsken och låt den rimma i 1-2h.
  2.  Koka potatisen och sätt ugnen på 150 grader.
  3. Ta ur torsken från rimningslagen. Stek fisken på båda sidor i rikligt med smör så att den får en fin yta, salta och peppra. Lägg sedan torsken i en ugnsform och tillaga till fisken uppnår 54grader, ca 10-15minuter.
  4. Stek sockerärtor och sparris i smörstekpannan
  5. Servera med kokt potatis, de smörstekta grönsakerna och toppa fisken med brynt smör.

Honungsrostade rotfrukter 


Ingredienser för 4 personer:

4st  potatisar
3st morötter
3st palsternackor
2st lök
Akacia honung
Olja
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala rotfrukterna och skär långa bitar, dela löken i fyra.
  2. Lägg allt i en ugnssäker form, häll över olja och honung och krydda med salt och peppar.
  3. Rör om ordentligt, gärna med händerna så allt är ingnuggat. Grädda ca 20-30min tills rotfrukterna fått fin färg och blivit mjuka.
  4. Servera med rimmad skreitorsk eller valfri annan fisk passar också utmärkt.

Grillad tonfisk

  1. Pensla tonfisken med olivolja och krydda med salt och peppar. Doppa kanterna i sesamfrön.
  2. Grilla fisken på hög värme ca 2 minuter på varje sida till 50° innertemperatur. Eller stek i stekpanna.

Servera med färsk sallad, ugnsbakad potatis/sötpotatis, ljummen sallad eller t.ex mangosalsa, syltad rödlök, syltad ingefära och chilimajo.

Mangosalsa
1 mango
1 avokado
2 tomater
1 liten gul lök
lime
2 msk vit balsamvinäger
4 msk olivolja
1 knippe koriander
1/2 chili

Tärna avokado, mango och tomater till tärningar och hacka lök, koriander och chilin smått. Blanda allt och tillsätt olja, lime, vinäger samt salt och peppar.

Dubbelpanerad rödspätta

Ingredienser för 4 personer:
600 gram rödspättafilé(er)
2 st ägg
2 dl mjöl
2 dl ströbröd (alternativt Panko)
smör eller olja

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen
  2. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop med en gaffel. Häll ströbröd och mjöl på två olika tallrikar.
  3. Vänd rödspättafilérna först i mjölet sen i de vispade äggen och sist i ströbrödet.
  4. Hetta upp en stekpanna med olja eller smör och stek fiskbitarna på meddellåg värme tills båda sidor får en fin gyllenbrun stekyta.
  5. Serveras med kokt potatis, sallad och skirat smör över fisken.


Remouladsås passar också utmärkt till fisken.

Enkelpanerad rödspätta med dillsås

Ingredienser för 4 personer:
800g rödspättafiléer
800g potatis
2st ägg
2dl ströbröd (eller panko)
Salt peppar 
Smör

Gör här:
  1. Skär rödspättafiléerna i mindre bitar för enklare hantering. Knäck äggen och vispa lätt i en skål. Häll upp ströbrödet på en platt tallrik och blanda med salt och peppar.
  2. Vänd rödspättabitarna först i äggen och sedan i ströbrödsblandningen. 
  3. Stek sedan på medelhög värme i smör på båda sidorna tills fisken får en gyllenbrun färg.
  4. Servera med kokt potatis, en kall dillsås och sallad.
Dillsås:
2dl creme fraiche
2msk majonäs
1/2 kruka dill
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
 

Hummer

  1.  Sätt ugnen på 250°, grillfunktionen
  2. Börja med att klyva din hummer på mitten, på längden, genom att trycka knivspetsen genom huvudet och jobba ned mot stjärten.
  3. Knäck hummerklorna genom att trycka med handen på knivbladet. Akta fingrarna.
  4. Blanda rumstempererat smör med vitlök och salt.
  5. Pensla smöret på hummerhalvorna.
  6. Gratinera i ugnen tills smöret smält in i hummern ca 5-7 minuter.
Man kan även toppa med hackad persilja eller lägga grillad citron över hummern om man vill.

Fjällröding

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Lägg rödingfiléerna med skinnsida neråt på plåt eller ugnssäker form och krydda med salt, vitpeppar och lite strösocker. Alternativt med en liten smörklick ovanpå.
  3. Ugnsbaka rödingen i ca 12minuter, håll koll så fisken inte blir bränd ute i kanterna. Mitten av ugnen rekommenderas.
  4. Går även att steka i stekpanna på medelhög värme i rikligt med smör, skinnsidan nedåt och håva upp smör ovanpå fisken tills den är genomstekt.
 Servera med valfri tillagning av potatis, sallad samt en varm romsås eller kall sås på crème fraiche, färsk dill och gräslök.
Romsås:
1dl vitt vin
2dl grädde
1 fiskbuljongstärning
citronsaft
2tsk maizena
2msk hackad gräslök
2msk forellrom
2msk kalix löjrom
  1. Koka upp vin, grädde och buljong. Sjud ca 10 min. Tillsätt citronsaften. Red av med maizena. Låt koka upp.
  2. Rör ner gräslök och rom (spara lite till garnering)
  • Crème fraiche finns med färdiga smaker så som Franska örter och Saffran & Tomat. Perfekt att lägga som ett täcke över rödingen och in i ugnen.

Räkceviche

Ingredienser:
Skalade räkor
Salma lax
1 mango
1 avokado
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
Lime
Koriander

Gör så här:
  1. Skala räkorna, tärna lax, mango och avokadon samt hacka chili, vitlök och koriander.
  2. Blanda ihop alla ingredienser och pressa lime över.
  3. Smaka av med salt och peppar och dekorera med korianderblad

Pilgrimsmusslor med brynt persiljesmör

Ingredienser till 4 personer:
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
20st pilgrimsmusslor
50g smör
1dl persilja
Salt och peppar

  1. Finhacka löken och vitlöken
  2. Stek musslorna cirka 2 minuter per sida så de får yta och blir genomstekta. Lägg dem på en tallrik.
  3. Bryn smöret i pannan tills det får en gyllene färg, rör i löken och hackad persilja. Salta och peppra.
  4. Häll smöret över musslorna och servera direkt.


Torsk med vitvinssås

Ingredienser för 4 personer:
4 torskfiléer
2 st schalottenlökar

3 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
2tsk maizena 
Smör
Salt och vitpeppar
  1. Koka upp vatten i rikligt med salt, sänk värmen och lägg i den frysta torskryggen. Låt sjuda i ca 15 minuter eller till innertemperaturen är 50° grader. (Upptinad torsk sjuds i ca 6-8 minuter.)
  2. Finhacka löken och fräs den i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk tillsätter du vitt vin samt fiskbuljong och låt koka i 10 min på medelvärme. Rör om.
  4. Rör i grädden, maizena och smaksätt med salt och peppar.
  5. Servera med potatismos (smaksätt gärna med Västerbottenost) samt en grönsallad eller tomatsallad med balsamico.

Scampiwok med bacon

Ingredienser till 4 personer:
1 förpackning äggnudlar
1 paket bacon
1 vitlöksklyfta
1 burk vattenkastanjer
2 st morötter
Majs
Ärtor
Soya, teriyaki, grönsaksbuljong

  1. Koka nudlarna enligt anvisningar. Spola sedan nudlarna i kallt vatten och tillsätt soja och teriyakisås så de inte ska klibba.
  2. Stek bacon i bitar och lägg åt sidan. Stek sedan skivade morötter, med majs, ärtor, vattenkastanjer eller valfria grönsaker.
  3. Smula ner en grönsaksbuljong, pressa i vitlöken och tillsätt teriyakisås.
  4. Stek scampin i vitlök och olja i en separat stekpanna.
  5. Blanda ihop grönsakerna med nudlar, bacon och sist scampi. Smaka av med soja, teriyaki, salt och peppar.

Gambas

Skala gambas och fräs i olja och vitlök, var försiktig så att vitlöken inte blir bränd. Serveringstips är med ris och en sås på créme fraiche blandat med sweet chili sås.

Het nudelsallad:
1 förpackning risnudlar
1 mango
1/2 gurka
1 tsk Sambal Oelek
1 msk olivolja
1 lime
Koriander

  1. Tillaga nudlarna enligt anvisningar.
  2. Skär kuber av mangon och hacka gurkan. Blanda ihop med olja, sambal oelek, lime och sist nudlarna.
  3. Servera nudelsalladen med gambas och toppa med koriander.

Våra favorit scampispett

  1. Tina scampispetten i kylen under natten eller snabbtina försiktigt i ljummet vatten.
  2. Lägg spetten i en form och häll på rapsolja så det täcker spetten samt Tiger Sause av märket Try Me samt salt, svartpeppar och chilipulver/flakes.
  3. Vänd runt och låt marineras i ca 30 minuter.
  4. Grilla ca 2-3 minuter på varje sida.
  5. Servera med ris och en kall sås av créme fraiche, sweet n chili sås (Ej tomatbaserad utan den man har till kyckling och ris.)
  6. Vi rekommenderar varmt Rydbergs potatissallader, orginal, purjolök eller grillsmaken chili/paprika.

Grillade scampispett

Ingredienser:
1 röd chili
1 citron
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Finhacka chili och pressa vitlöksklyftorna. Blanda chilin och vitlöken med oljan och riv ner citronskalet samt tillsätt salt och peppar.
  2. Lägg scampispetten i en ugnsform tillsammans i marinaden och låt stå några timmar för bästa smak. Vänd spetten några gånger så båda sidor blir marinerade.
  3. Grilla scampispetten ca 2 minuter på varje sida. Servera direkt!

Grillad tonfisk och sashimi tonfisk

  1. Pensla tonfisken med olivolja och krydda med salt och peppar. Doppa kanterna i sesamfrön.
  2. Grilla fisken på hög värme ca 2 minuter på varje sida till 50° innertemperatur. Eller stek i stekpanna.

Servera med färsk sallad, ungsbakad potatis/sötpotatis, ljummen sallad eller t.ex mangosalsa, syltad rödlök, syltad ingefära och het chilimajo/srirachamajo 

Mangosalsa
1 mango
1 avokado
2 tomater
1 liten gullök
lime
2 msk vit balsamvinäger
4 msk olivolja
1 knippe koriander
1/2 chili

Tärna avokado, mango och tomater till tärningar och hacka lök, koriander och chilin smått. Blanda allt och tillsätt olja, lime, vinäger samt salt och peppar.

Saffransfisksoppa

Ingredienser till 4personer:
300 g torsk
300 g lax
150 g handskalade räkor
1 st purjolök
1 st fänkål
3 st morötter
2 st palsternacka
2 st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
3 dl vitt vin (Catch and release)
5 dl grädde
2 paket saffran
1 tsk timjan
Chiliflakes
3 msk fond (Hummerfond el. Skaldjursfond)
Körsbärstomater
  1. Skär fisken i 3cm kuber
  2. Strimla grönsakerna, pressa vitlöken och fräs i olivolja. Tillsätt tomatpuré och fräs tills grönsakerna nästan är mjuka.
  3. Tillsätt salt och peppar, kryddor, vatten, fond, vin, grädde, saffran och låt sjuda i 10 min.
  4. Lägg i fisken och sjud tills fisken är klar ca 5min. Lägg även i de skivade tomaterna och toppa med purjolök och skalade räkor.
  5. Servera soppan varm med en skiva bröd. Jättegott med ris till!